Schaaknieuws schaakclub de Giessen en Linge Jaco Vonk clubkampioen seizoen 2016-2017

Met nog twee ronden te gaan had Jaco Vonk nog een half puntje nodig om het clubkampioenschap op Henk Boot te heroveren. Dat halve puntje moest komen in zijn partij tegen Tim Schakel. Tim leek goed uit de opening te komen, maar overschatte zijn voordeel. De partij kantelde en Jaco greep het initiatief Toen hij verzuimde een sterk pionoffer te plaatsen was Tim er als de kippen bij om het vege lijf te redden en te ontsnappen naar remise. Hiermee was het dertiende kampioenschap voor Jaco een feit, een absoluut record!.

Jaco kan terugzien op een ijzersterk seizoen. In totaliteit speelde hij 23 partijen, won er 16, speelde vijfmaal remise en verloor er twee. Tegen bijna alle spelers kan hij bogen op een positieve score. Alleen van Tim Schakel wist hij niet te winnen (maar ook niet te verliezen, vier remises). Henk Boot en Eddy Korevaar slaagden erin eenmaal van Jaco te winnen en Hans Karelse bereikte eenmaal remise, de overige partijen waren allemaal in het voordeel van Jaco.

In de externe competitie slaagde hij erin op een hoog bord de uitstekende score van 7 punten uit 9 partijen te behalen. Hiermee steeg hij in de landelijke ranglijst van alle Nederlandse schakers naar de 520e positie met een rating van 2167, ook dit is een absoluut record. Een mijlpaal om trots op te zijn!

Volgende week kan hij daarbij ook nog de interne beker winnen. Tim Schakel is dan opnieuw zijn tegenstander en gelet op de statistieken (beiden deden in de afgelopen 25 jaar in 91 duels weinig voor elkaar onder) belooft dit een spannende en open strijd te worden.

In een door beiden fraai en origineel gespeelde partij bleef Henk Boot Bram Capelle de baas. Ronduit spectaculair was de partij tussen Louis Rutgers en Hans Karelse. Bij de overgang van de opening naar het middenspel was Louis in het voordeel. Hij reageerde echter niet op z’n sterkst toen Hans op de koningsvleugel een pion opspeelde.

In een stelling met nagenoeg gelijke  kansen overschatte Hans zijn mogelijkheden om een winnende koningsaanval op te zetten. Hij offerde een paard. Louis vond de beste weerlegging niet en de vlam sloeg in de pan. De geboeide toeschouwers zagen hoe beide koningen onder vuur kwamen te liggen. Hans bleef aanvallen en liet mogelijkheden liggen om de stelling in een rustiger evenwicht te brengen. Louis greep zijn kansen niet om Hans te verlammen en het materiële voordeel uit te buiten.

Na 35 zetten was Louis gedwongen om via afruil een eindspel in te gaan dat bij goed spel in remise moest eindigen. Hij koos echter niet de juiste zetvolgorde. Daardoor kon Hans toeslaan met een mat in drie.

Uitslagen interne competitie ronde 32
Tim Schakel – Jaco Vonk remise; Bram Capelle – Henk Boot 0-1; Louis Rutgers – Hans Karelse 0-1; André van Wingerden – Mark Couwenberg 1-0; Henk van der Hoek – Bert van Hees 1-0; Bert van Geldere – Wim Rietveld remise; John Dessens – Arjan Uittebbogaard 0-1; Henk van Houwelingen – Jaap Cornet 1-0; Huig Visser – Chris Tromp 0-1; Gerard de Gans – Kees Bons 1-0; Johan van der Heijde – Bert den Boer 0-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *