Milieuvriendelijke onkruidbestrijding

Gorinchem – 19-5-2017 – De gemeente is in april gestart met het bestrijden van onkruid. Dit gaat op een milieuvriendelijke wijze. Door onkruid te bestrijden met borstelen, heet water en hete lucht, hoeven we geen chemische middelen in te zetten.

Borstelen
In woonwijken en op doorgaande wegen gebruiken vaak de borstelmethode. Het onkruid wordt dan eerst losgeborsteld en daarna ruimt reinigingsdienst Waardlanden het losse onkruid op. Het resultaat is direct zichtbaar. Waar de borstelmachine niet kan komen zoals rondom bankjes en paaltjes haalt Team Buitendienst het onkruid weg met een bosmaaier of schoffel.

Bestrijding door heet water en hete lucht

Het bestrijden van onkruid in de binnenstad gebeurt op verschillende manieren waaronder met heet water en hete lucht. Een ingehuurde aannemer vervoert dan het water al op hoge temperatuur naar de onkruidplek. Het water hoeft hierdoor nauwelijks verwarmd te worden. Zo wordt de CO2-uitstoot flink gereduceerd.

Ander straatbeeld
Het milieuvriendelijke beleid voor onkruidbestrijding levert een ander straatbeeld op: onkruid komt eerder terug dan wanneer we wél gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Als gemeente hanteren we drie onderhoudsniveaus van onkruidbestrijding op verharde ondergrond:

In de binnenstad en doorgaande wegen streven we naar een hoogwaardig niveau. Hier mag maar heel weinig onkruid staan.
In de woonwijken van Gorinchem mag iets meer begroeiing op verharding aanwezig zijn
In de buitengebieden mag in dit systeem de meeste begroeiing op verharding aanwezig zijn.
De grote zijdebij

In het kasseientalud nabij het Dalempoortje leeft de grootste kolonie grote zijdebijen van Nederland. Afgelopen jaar waren er meer dan 1.700 nestopeningen aanwezig. De grote zijdebij is in het voorjaar erg actief. Het vrouwtje graaft haar nestgangen in losse zandbodems, meestal op horizontale of iets steil oplopende plekken. Voor voedsel (nectar en stuifmeel) gebruikt de grote zijdebij alleen wilgen. De larven zijn in het begin van de zomer volgroeid en spinnen dan een cocon waarin ze verpoppen. Om de bijen in het voorjaar niet te storen, vindt hier voorlopig geen onkruidbestrijding plaats. In overleg met stadsvogeladviseur Johan Sterk zal dit op een later tijdstip plaatsvinden.

Melding
Bent u van mening dat het onderhoudsniveau bij u in de buurt niet voldoet? Meld het ons

© Foto: GP-foto – bronvermelding verplicht (niet voor commercieel gebruik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *